
En samlet næring
En samlet næring har startet opp et felles prosjekt som skal bidra til å oppfylle målet om reduksjon i klimagassutslipp fra landbruket frem mot 2030. MetanHUB er et forskningsprosjekt for hele storfe- og småfebransjen, ledet av TINE. Målet er å bygge kunnskap og dokumentasjon om metanreduksjon fra norske drøvtyggere. MetanHUB prosjektet vil pågå fra 2024 til 2027, og samarbeidet i MetanHUBen vil bidra til at landbruket når målene i Landbrukets Klimaavtale, i tillegg til å styrke samholdet mellom aktørene på veien mot lavere utslipp.
Det viktigste enkelttiltaket
MetanHUB er det viktigste enkelttiltaket i næringens arbeid mot å møte forpliktelsene i Landbrukets Klimaplan 2021 - 2030. Det pågår høy grad av forskningsaktivitet for å finne fôrvarer som reduserer husdyras enteriske metanproduksjon i vomma. Det finnes flere eksempler på dette i Norge, blant annet økt fettinnhold i fôret, bruk av stoffet Agolin Ruminant og forskning på stoffet 3-Nitrooxipropanol (3-NOP). Mål for utslippsreduksjon ved bruk av metanreduserende fôrvarer er satt til 815 000 mill. tonn CO2-ekv. i perioden 2021–2030. For å nå målet om utslippsreduksjon i Landbrukets klimaplan forutsettes en gradvis implementering av fôrvarer som reduserer metanutslipp fra norske drøvtyggere.
Næringens felles prosjekt
TINE, NMBU, NIBIO, Nortura, Animalia Geno, NSG og TYR er blant aktørene som deltar i prosjektet. Kunnskapen vil også deles med alle andre landbruksaktører som har nytte av den, slik at landbruket sammen leverer på Landbrukets klimaplan.
Forskningsprosjektet mottar statlig støtte gjennom jordbruksoppgjøret.

Forskning under norske forhold
Norge har andre naturgitte forutsetninger og forhold enn andre land, og derfor kan ikke resultater fra forskningsprosjekt i utlandet direkte overføres til norske forhold.
Metanreduksjonen avhenger av forhold som hva drøvtyggeren spiser (fôrrasjon), fôringsstrategi, tildelingsmetode og driftsopplegg. Derfor må de metanreduserende fôrvarene sees i sammenheng med hvordan gården drives, i tillegg til fôring og beiting. For norske drøvtyggere er utmarksbeite sentralt, og dette kan være utfordrende i forhold til dokumentasjon av effekten av metanreduserende fôrvarer. Derfor jobbes det kontinuerlig med å finne gode løsninger for dette.
Det er derfor viktig at metanreduserende fôrvarer forskes på og testes under norske forhold. Vi må vite mer om hvordan vi kan bruke metanreduserende fôrvarer for å skape de beste resultatene her i Norge.

Deltakere
MetanHUB er organisert med en forankringsgruppe som jobber politisk, en prosjektgruppe som gjennomfører selve prosjektet og en referansegruppe som oppdateres og engasjeres jevnlig og deltar der et samarbeid kan gi verdi mot prosjektets mål. Forankringsgruppa skal holdes orientert om prosjektets planer og dets fremgang. Prosjektet vil svare til aktørene som utgjør Forankringsgruppa via forvaltningen (Landbruksdirektoratet) hvor det kontrolleres at prosjektet utføres i henhold til Konsortieavtale. I Konsortieavtalen er beslutningsmyndighet som typisk følger en Styringsgruppe flyttet til de utøvende aktørene (Prosjektgruppa). I referansegruppa deltar andre næringsaktører og interesseorganisasjoner, med hovedvekt på de som leverer innsatsfaktorer og løsninger med relevans for prosjektet og norske forhold.
Forankringsgruppa
LMD
KLD
Norges Bondelag
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
TINE
Observatører
Miljødirektoratet
Landbruksdirektoratet
Prosjektgruppa
TINE
Geno
inFuture
NIBIO
NMBU
Nortura
Animalia
NSG
Tyr
Felleskjøpet Fôrutvikling
Referansegruppa
DSM
Fiskå Mølle
Fjøssystemer
G.O. Johnsen
INN | Universitetet i Innlandet
Innlandet Fylke
Kavli
KLF
Matprat
Mattilsynet
Melk.no
Mære landbruksskole
Mimiro
N2 Applied
Nofima
Norges Bondelag
Norgesfôr
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Q-Meieriene
Scandza
SLU | Sveriges lantbruksuniversitet
Strand Unikorn
TKS Agri
Vestland Fylkeskommune
Vilomix
Økologisk Norge

Arbeidspakker
MetanHUB sin prosjektgruppe består av 16 deltakere fra NMBU, NIBIO, Nortura, Tyr, NSG, Geno, TINE og inFuture. Eirik Selmer-Olsen (TINE) er prosjektansvarlig og Simon Arenberg (inFuture) er prosjektleder. Prosjektet er organisert i prosjektledelse og åtte større arbeidspakker som igjen er delt inn i mindre arbeidsspor. Ulike prosjektdeltakere er ansvarlige for fremdriften og gjennomføringen av de ulike arbeidspakkene. Prosjektgruppen møtes månedlig for oppdatering og koordinering av aktiviteter på tvers.
Arbeidspakker:

Opptak om MetanHUB
Denne videoen er laget av TINE Rådgivning og medlemsservice. Her forklarer Eirik Selmer-Olsen (prosjektansvarlig i MetanHUB og spesialrådgiver i Forskning og Fag i TINE), Harald Volden (spesialrådgiver Forskning og Fag i TINE, samt professor NMBU), Gunnar Dalen (ansvar for medlemsarbeid og næringspolitikk i TINE) og Linn Heidi Lunde og Karianne Mogel (markedsavdelingen i TINE) mer om MetanHUB, hva metanreduserende fôrvarer (metanhemmere) egentlig er, og hvorfor er TINE interessert i dette.
